Pacer på Black River Run 100 miles

Det har varit lite oklart huruvida detta skulle bli av eller ej, men igår kväll fick jag race-PM och meddelandet att min kompis Roger kommer att starta.

Jag är sjukt fascinerad av de som pysslar med ultralöpning. Jag menar jag tycker om att springa, men hur mycket måste man inte gilla löpning för att utsätta sig för 160 km! Min kompis Roger snöade för ett par år sedan in på detta spår och satte då upp målet att han skulle springa BRR 100 miles. Förra året sprang han halva distansen, alltså BRR 50 miles.

När vi i somras stod på vår gemensamma vän (och min närmsta kollega) Pers bröllop kom vi att prata om vår träning då det var en vecka kvar tills dess att jag skulle köra IM i Kalmar. Roger berättade då att han skulle köra BRR 100 miles den 20 September och jag började fråga hur det där egentligen fungerar. Efter lite beskrivande kom vi fram till konceptet ”pacers”.

Loppet startar kl 10:00 på förmiddagen den 20 September och efter kl 20:00 eller 96 km (6 varv à 16 km) är det tillåtet att ha med sig en pacer som helt enkelt hjälper till att hålla skärpan och tempot. Jag var inte sen att anmäla mig som frivillig för detta och signade upp på de första två varven alltså typ varv 7 och 8 (lite beroende på hur snabbt det gått fram tills dess). För mig passar det perfekt som ett sista långt och ultralugnt (inte ultralångt för min del) pass inför Lidingöloppet som går veckan efter.

Vi får se vilket tempo det kommer att gå i, men vi har snackat om att se till att Roger kommer in på under 24 timmar vilket skulle innebära 6:40/km. Det får däremot hans dagsform avgöra och jag kommer mest att bidra med en stabil fart och glada hejjarop i pannlampans sken.

Imorgon är det dags för höstens första lopp för mig, Stockholm Halvmarathon. Det blir spännande att se vad jag kan göra, men jag har i alla fall lovat mig själv att inte ”ta det lugnt”. Gårdagens lätta distanspass gick i 4:40/km över 6 km så visst borde jag kunna trycka på för ett snitt nedåt 4:30/km eller kanske bättre, men det får dagsformen avgöra.

En sak är säker, jag kommer att gråta när jag går i mål. Antingen av lycka, eller smärta, eller förhoppningsvis både-och.

  1 comment for “Pacer på Black River Run 100 miles

  1. kall3
    12 september, 2014 at 13:24

    Jag vet inte riktigt hur jag räknade, men det är hursomhelst 9:00/km som skulle resultera i 24 timmar inte 6:40… Förhoppningsvis kör vi lite fortare än så :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *