Morotskakan har verkligen fått en konkurrent!

IMG_8971Den som känt mig ett längre tag har garanterat smakat på min morotskaka. Rättare sagt de har smakat på en morotskaka som jag gjort, men receptet är ju hämtat från Rosendals trädgårds kokbok. För övrigt är ju den kokboken referenslitteraturen så här i skördetider! Det finns ingenting som skördas i Sverige som inte tas upp i den kokboken. Varje seriös hemmakocks kokbokshylla ska ha den, punkt.

För den som handlar på ICA en del och har ICA-kortet så dimper det med jämna mellanrum (tror det är en gång i månaden) ned en kundtidning som heter buffé. Som Aida och jag sa igår så brukar den tidningen verkligen bjuda på högt och lågt i receptväg, men detta nummer verkar verkligen allt sjukt gott. När Aida bläddrar igenom och sedvanligt läser högt medan jag gör något annat hör jag ”Morotskakan har fått allvarlig konkurrens!”. Va, utbrister jag som om det vore en förolämpning, det ska vi allt bli två om.

Sagt och gjort så var jag ju tvungen att baka ”Palsternackskaka med apelsinfrosting” idag och dra mig baklänges vad god den är! Har ni buffé hemma så ta er tid att baka den, alternativt sno receptet här nedan.

IMG_8969

Så här blev den

Palsternackskaka med apelsinfrosting

Ger ca 10 bitar

275 g palsternacka
4 ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt

Apelsinfrosting

75 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
200 g färskost neutral
1 msk finrivet apelsinskal
1 dl vispgrädde

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 °C
 2. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter
 3. Skala och riv palsternackan fint
 4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt palsternackan, socker och olja. Vispa till en pösig smet, ca 3 min.
 5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
 6. Vispa det rumstempererade smöret och florsockret fluffigt, ca 2 min. Tillsätt färskost och apelsinskal och fortsätt vispa till en jämn smet. Vispa grädden för sig och blanda sedan med färskostblandningen.
 7. Bred frontongen över kakan.

  2 comments for “Morotskakan har verkligen fått en konkurrent!

 1. Aya
  18 oktober, 2014 at 09:19

  Ja, visst var det många fina recept! Sjukt sugen på att experimentera med pumpa. Pumpapuré till minstingen kanske… Här är annars morot favoriten. Sophias pappas favorit är grön ärta eller palsternackspuré. Den brukar ta slut fortast… :)

  • kall3
   18 oktober, 2014 at 21:33

   Pumpapuré är ingen dum idé… Ska faktiskt göra den där ostkakan på en hokkaidopumpa imorn. Jag är stört svag för palsternacks- och sötpotatispure det är de som märkligt nog försvinner först hemma hos oss :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *