Race Report: Halvvasan 2015

Så var det första loppet för 2015 avklarat. Ja, det blev det första loppet trots att jag hade en hel radda inplanerade innan. Såhär med facit i hand är det ingenting jag rekommenderar att förlita sin seedning till det sista möjliga loppet att seeda sig på… Men ibland går inte alltid livet ihop sig och då är det bara att bita i och gilla läget.

Halvvasan startar i Oxberg, tar sedan en 17 km lång sväng runt Oxbergssjön och via Lundbäcksbackarna innan man landar i Oxbergskontrollen för att fortsätta de resterande 28 km till Mora. Alltså, 45 km av vad man kan tänka är ganska platt åkning… Såhär i efterhand är det ganska kuperat, se banprofilen nedan tagen från min gps-klocka.

Banprofil Halvvasan

Jag tog bilen till Berga by och satte mig på bussen till startområdet därifrån eftersom mamma skulle starta en timme efter mig. Jag kom igång riktigt bra med näringen två timmar innan start med en GU Chomp varje 15 min. Väl framme vid start lade jag ut mina skidor, på tok för långt bak, och började värma upp. Kroppen kändes bra, sinnesstämningen kändes bra och framförallt hade det varit kallt på natten och som varmast såg det ut att bli runt +1 °C.

Under skidorna hade jag ett tunnt lager med K22 (swix universalklister) eftersom jag tänkte att jag egentligen inte skulle behöva något fäste… såhär i efterhand skulle jag nog kunnat tjäna i alla fall 5 min på att ha haft fäste bara på de första 17 km…

Näringsmässigt har jag lärt mig från föregående år och hittat ett riktigt bra bälte som rymmer en vanlig sportdryckflaska. I flaskan hade jag Enervits energy fluid med koffein och planen var att ta en sipp var 15 minut, någonting som verkligen fungerade perfekt och som senare skulle tillämpas på Vasaloppet.

5 minuter innan start släpptes vi fram likt kor på grönbete från vår ”fålla” fram till startrepet och då lyckades jag i alla fall plocka en lite bättre startplats. Uppskattningsvis hamnade jag i 8e led, MEN det var typ 30 spår i bredd… alltså stod jag på ca 240e plats av 600 som startade i första led. Här kommer vi sedan till ett av de stora problemen med att inte tävlat någonting denna säsong, man är sjukt ovan vid hetsiga starter.

Starten gick och hela startfältet kom iväg. 100 m spår, följt av 30 m utan spår, följt av 100 m med ungefär hälften så många spår o.s.v. tills det bara var 3 spår kvar. Det blev helt enkelt ganska spännande :). Första 7 km var riktigt snabba, men problemet var att det bara var två spår vilket gjorde det svårt att avancera. Det var egentligen först när backarna började som det gick bra att ”springa” om, men det förutsatte att man hade fäste vilket jag i princip inte hade eftersom jag ”valt bort” det… Hursomhelst gick första 17 km riktigt bra och med en tid på 52:55 i Oxberg (19,27 km/h) kan jag inte vara annat än nöjd.

Man får ett lite annat perspektiv på backarna i Vasaloppet när man bara åker halva. Oftast är man så trött mot slutet vilket gör att man glädjer sig åt alla utförslöpor istället för att tänka på uppförsbackarna. När man har gott om energi i kroppen inser man ändå hur mycket kraft backarna upp emot Gopshus och sedan Hökberg verkligen tar. Det var ändå 9 metodiska kilometer som jag arbetade mig igenom på tiden 32:28 (16,63 km/h).

Snöandet började efter Hökberg

Snöandet började efter Hökberg

Precis när jag lämnat Hökberg började det snöa… någonting som jag faktiskt inte hade koll på att det skulle kunna komma att göra. Till en början var det inga större problem och backarna ut från Hökberg gick i sina sedvanliga 50 km/h, men ganska snart började det bli tungt i spåret och med typ 14 km kvar var det ingen idé att stå i längre. Vi var en klunga om ca 10 gubbar som låg och turades om att dra uppe på spårbädden medan snöandet tilltog. Strax innan vi kom till Eldris hade jag sett att det låg en klunga lite längre fram som jag nog skulle kunna köra i fatt om jag passerade snabbt genom Eldris. När vi kom in till Eldris efter 36:12 (16,57 km/h), tog jag sikte på sista vätskepersonen och försökte rycka åt mig en mugg energidryck… Hon trodde att jag hade muggen, men det hade jag inte så den gick i backen och jag ur kontrollen utan någon sportdryck i jakt på klungan framför.

Jag gick i fatt klungan efter ungefär en halv kilometer, men jag kände i kroppen att det hade kostat dels att missa sportdrycken och dessutom att ha kört in hålet mellan klungorna utan draghjälp, men nu var jag i alla fall fatt. Den här klungan gick i ungefär samma tempo uppe på spårbädden som föregående, men så droppade han som drog av och körde in precis framför mig näst längst bak i klungan. När han går in framför mig trampar han fast min truga som lossnar och med 8 km kvar har jag bara en stav att köra med…

Glad i mål efter halvvasan

Glad i mål efter halvvasan

Det blev en tung avslutning på ett i övrigt riktigt bra lopp. 8 km stakning med en stav uppe på spårbädden i tungt snöfall… Tro fasen att jag var glad när jag kom i mål på en 115e plats och med tiden 2:35:44. Målet hade ju varit att nå led 2 till Vasaloppet vilket jag verkligen inte gjorde, men efter förutsättningarna är jag ändå riktigt nöjd med loppet. Riktigt skönt att ha en ordentlig genomkörare inför Vasaloppet!

 

  2 comments for “Race Report: Halvvasan 2015

  1. Sebastian
    12 mars, 2015 at 08:51

    Riktigt bra jobbat, Kalle! Speciellt med tanke på staven! Håller med, största överraskningen för mig mitt första Vasalopp var den kuperade banan efter Oxberg, hade ju läst mest om backarna upp till Oxberg…

    Lycka till framöver och hoppas du får bättre förutsättningar än sist på Vasan!

    /Sebastian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *