Taper week… bakdags! Chia superbars

Riktigt nöjd med vår nya morgonkaffe-uteplats!

Ett foto publicerat av Karl Ericsson (@farfrompro)

Är man van vid att träna ett eller två pass per dag så blir man alltid lite rastlös såhär veckan innan ett A-lopp när man är inne i den s.k. ”taper perioden”. Det finns egentligen ingen bra översättning för taper på svenska, men jag skulle vilja kalla/likställa det med ”toppning”. Hursomhelst, man blir rastlös och de där timmarna ska ju fyllas med någon annan aktivitet. Idag blev det ett byggvaruhus på morgonen för att inhandla cafémöbler till vår nya morgonkaffeuteplats och på eftermiddagen skulle jag ju in och hämta nummerlappen till Stockholm Marathon, men vad skulle jag och lillan göra där emellan?

Chia superbars

chiasuperbars_3Jag har en förkärlek för att ha rätt mycket bars hemma, för när man inte orkar fixa ett uppstyrt mellanmål så är det så lätt att bara ta en ur skafferiet så vet jag hur många kalorier jag får i mig, samt hur näringsinnehållet är. Problemet just nu är att jag förknippar den ena av de smaker som jag har hemma med min sjukdomsperiod vilket gör att så fort jag tänker på den köjs jag… inget höjdarmellanmål alltså. Jag bestämde mig helt enkelt för att baka en egen superbar och detta blev det underbara resultatet!

Ingredienser (12 st)

 • Bindemedel
  • 240 g Honung
  • 120 g Jordnötssmör (osaltat)
  • 20 g Kokosolja
  • 50 g Kokossocker
 • Innehåll
  • 120 g Cashewnötter (Grovhackade)
  • 140 g Chiafrön
  • 80 g Havregryn
  • 5 g Havssalt
  • 40 g Kokosflingor
  • 60 g Torkade tranbär

Chia superbars in the making… Mums! #matlagning #kost #kosttillskott #superfood Ett foto publicerat av Karl Ericsson (@farfrompro)

Tillvägagångssätt

 1. Sätt på ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig
 2. Blanda ihop alla ingredienser till bindemedlet i en kastrull och smält långsamt (Var noga med att röra om så att det inte bränner fast)
 3. Blanda ihop alla ingredienser till innehållet i en bunke (Se till att det är rejält omblandat)
 4. Precis innan du blandar ihop de två ser du till att bindemedlet kokar upp, ta kastrullen från plattan vid första bubblan och häll i det i bunken med bindemedlet
 5. Rör snabbt om så att allting blandar sig
 6. Stjälp upp blandningen i en form klädd med bakplåtspapper, ta hjälp med en sked för att se till att det är jämn fördelning i formen
 7. In med formen i mitten av ugnen och grädda i 20 min
 8. Ta ut och låt den svalna
 9. När den har svalnat kan du skära upp den
 10. Styckförpacka barsen med plastfolie och förvara i kylen

Näringsinnehåll

Kalorier: 332 kCal
Fett: 17,5 g
Kolhydrater: 33,1 g
Protein: 7,2 g
Natrium: 160 mg
Kalium: 35,9 mg
Järn: 15,9 % av RDI

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *