Race report: Vansbro Triathlon 2015

Säsongens första triathlon stod äntligen för dörren och dessutom på den erkänt snabba banan i Vansbro. Såväl simform som cykelform var oklar, men det spelade mindre roll eftersom störst fokus vid denna tävling skulle läggas på löpspliten.

Vi börjar vår sommarsemester med den här tävlingen och således packade vi in familjen, Julia, Aida och jag, i bilen på fredag förmiddag för att bege oss upp mot dalarna. Vi hann faktiskt med ett lunchstopp i Mackmyra, för att prova vårt whiskyfat som ligger på lagring där, innan vi fortsatte vidare. När vi närmade oss Vansbro stack vi av från stora vägen för att köra den väg som cykelsträckan skulle gå på och föga förvånande var den precis som beskrivits, ruskigt platt. Sista 2,5 km var riktigt dålig väg, men i övrigt såg det riktigt lovande ut förutsatt att jag skulle ha mina cykelben med mig.

Mina föräldrar har ett hus i Tandådalen så när vi hämtat ut min nummerlapp och rekat växlingsområdet fortsatte vi upp dit. Väl framme och inpackade fick jag till lite cykling och löpning för att kontrollera att allting fungerade som det skulle innan jag packade i ordning för tävlingsdagen. Kom i säng i bra tid och fick 7 timmars obruten kvalitativ sömn innan jag vaknade utvilad och fräsch på lördagen.

En intressant iakttagelse är att det bara är 3 fartkameror mellan Vansbro och Sälen, medan det är 6 fartkameror åt andra hållet… undrar om det är för att man tror att skidsemestrande familjer är mer benägna att köra fort på vägen hem p.g.a. hemlängtan?

Hursomhelst hann man bara komma till parkeringen i Vansbro innan man träffade på första ur Terrible Tuesdays. Vi hade 30 anmälda varav 25 stod på startlinjen i lördags och en av dem, förhandsfavoriten Björn Andersson, motsvarade förväntningarna och krossade motståndet med 8 minuters marginal på sluttiden 4:01:05, men det var långt senare på dagen.

Inne i växlingsområdet var stämningen på topp. Jag checkade in min cykel och började göra i ordning min växlingsplats när jag plötsligt insåg att jag glömt mitt chip i huset! Såg mig runt omkring och fick syn på Roger som är tävlingsledare samt även med i TT och tack vare honom löste det sig snabbare än jag upptäckt fadäsen. Jag fick helt enkelt ett nytt lånechip av grabbarna i tidtagningsbussen. Jag pustade ut och återgick till min växlingsplats lagom tills dess att Claes Björling satte igång med pre-race informationsmötet.

När informationsmötet var slut infann sig den där tiden som är så sjukt enerverande på tävlingar. Allting är i ordning för att man ska kunna starta, men man har 90 minuter till start. Skönt då att man har sina favoritsupportrar på plats som kan få en på andra tankar för en stund innan det är dags för uppvärmning. Eftersom det var 14 grader i älven sket jag i att värma upp i vattnet utan tog en liten löptur, körde lite dynamisk stretching och gjorde lite armhävningar, kroppen kändes verkligen i form.

Startförfarandet var så att eliten (de som siktade på plats 1-5) startade 12:00 och tävlingsklassen startade 12:02 med självseedning på land efter förväntad simtid. Även om jag förväntade mig att simma runt 30 minuter ställde jag mig längst fram (20-25 min) eftersom jag hatar att simma om folk och jag blir hellre ifrånsimmad och har några vettiga fötter att ligga på. Startskottet gick och vi stack iväg, första 100 m motströms innan vi vände medströms. Jag måste säga att jag inte tyckte att det var så farligt kallt i vattnet. Jag hittade ganska snabbt en metodisk lunk och stressade inget alls under simningen. Jag hade en del som simmade om mig i medströmmen (900 m) innan vi vände upp motströms för det klassiska vansbrosimningsupploppet (900 m) där det var samma människor som låg bredvid mig hela vägen. Upp ur vattnet efter 32:47, inte helt oansträngd men definitivt enligt plan lugnt och metodiskt.

T1 gick riktigt smidigt, när jag var framme vid cykeln var våtdräkten nere vid höften och jag hade fått i mig en gel. Löpningen från uppgången ur vattnet och växlingsområdet var en bit vilket möjliggjorde denna manöver. Av med resten av våtdräkten på med racebältet, hjälmen och sedan iväg. Jag hade satt fast cykelskorna på cykeln och satt fast dem i position med hjälp av gummiband för att kunna köra en snabb växling och slippa springa med cykelskor. Detta var det som genererade mitt ända problem under hela dagen. Jag hade 11e snabbaste T1-tid med 2:00, men å andra sidan fick jag stanna efter 50 m på cykeln för att jag inte kom i skorna… jag hade inte tränat på den här proceduren med blöta fötter.

Första cykeldelen var det omkörningsförbud på då man skulle över en hängbro över västerdalälven och vidare på en cykelbana innan man kom ut på vägen mot Nås. Väl ute på den hade jag 22,5 km/h i rullsnitt (p.g.a. min fadäs vid växlingen), men lugnt och metodiskt började jag hitta känslan. Första 20 km var det i princip ett konstant omkörande, samtidigt som jag försökte komma in i ätandet och drickandet. Jag hade bara cyklat ett riktigt tempopass om 40 km på min nya kolfibermissil från BH, vilket dels innebar att jag inte var van med cykeln, men också att jag inte var van vid att äta och dricka i den tempopositionen. Det tog ett tag, men sen hittade jag in i lunken. Eftersom jag inte har någon wattmätare paceade jag mig på puls och hastighet. Planen var att göra en så avslappnad cykling som möjligt för att kunna göra en så bra löpning som möjligt, vilket jag lyckades med. Helt odramatiskt rullade jag in på 2:25:34 vilket gav en 63e cykeltid, men med ett lugn i kroppen när jag klev av cykeln som jag aldrig haft förut. Det enda som var lite dumt var att jag fått i mig för lite vätska på cykeln (vilket också Aida påpekade att hon såg på mig när vi åkte i bilen på väg hem sen) vilket jag fick lida för på första delen av löpningen.

T2 gick också den snabbt. Jag hittade smidigt fram till min plats och tog av mig hjälmen efter det att jag hängt upp cykeln, tog på mig kepsen, löpskorna (med snabbsnörning, men utan strumpor), svepte en gel och stack iväg. 58e T2 tid på 1:19. Löpbanan var riktigt skön, det var två slingor om ca 5 km vardera där det var 2,5 km ut och vändning samma väg tillbaka. Detta gjorde att man kunde heja på varandra hela tiden. Förutom alla TT:are ute på banan var en gammal polare från KTH, Elias, och en nyfunnen träningspolare, Ignacio, ute på banan. Man hade helt enkelt fullt upp med att hejja på varandra mellan de olika vätskestationerna (som kom typ varannan kilometer) och favoritsupportrarna inne vid varvning.

Planen var att gå ut i 4:20-tempo för att sedan öka om det fanns någonting kvar efter 14 km… det var lite väl hårt planerat så här i efterhand. Första tre kilometrarna gick på tok för fort, 4:15, 4:07 och 4:10, men sedan hittade jag in i en bra lunk runt 4:35/km. Jag gjorde första 14 km på 1:03:48, vilket alltså är ett snitt på 4:33/km. Jag orkade inte öka någonting sista 7 km, men jag bibehöll god löpform och bra kontroll hela vägen in i mål med en löpsplit på 1:40:12 (4:45/km) vilket gav mig 55e löptid. Varma fötter, barfota i mina Saucony Type A6 var ingen höjdare däremot… hade känt att det var någonting som skavde en hel del efter ca 10 km på löpningen. När jag kom i mål och tittade ned på fötterna var de bägge två helt röda på utsidan… en sko som är snorgrön normalt… blödande skavsår på bägge fötterna i fotvalvet som jag börjar få bukt med så här två dagar efter loppet.

Totaltiden i mål blev 4:41:51 och en 33e plats av 1000 startande. Planen var att landa någonstans mellan 4:30-4:45, men framförallt att göra ett kontrollerat första halvironmanlopp. Jag gjorde helt enkelt precis det jag skulle göra. Jag kommer att lägga en hel del fokus på cykel nu de kommande veckorna för att toppa formen till SM som går sista helgen i Juli nere i Jönköping. Dessutom kommer jag att förlägga all löpning utöver TT och långpass till brickpass så att jag får in det i kroppen. På SM kommer jag inte att hålla igen på cykeln, då är det fullt ös som gäller. Jag längtar!

Resultatet

Resultatet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *