Thanyapura!

När denna resa kom ut i början av året var jag direkt inställd på att dra och ta med mig tjejerna, men så visade det sig att inga barn var tillåtna på resan så vi sket i det. I slutet av sommaren släpptes det senare några till platser och självklart blev man sugen. Ett sug som min underbara fru snappade upp och sa ”Älskling, det kommer dröja ett bra tag innan du kan göra en sådan här resa igen så det är klart att du ska åka”. Ibland undrar jag vad jag gjort i livet för att förtjäna denna varelse!

Tanken var att jag skulle skriva ett kort inlägg varje dag på resan i förra veckan och sedan summera det på slutet… det blev inte riktigt så. Jag minns inte sist jag var på ett träningsläger, men skulle jag gissa så får det nog bli golfläger i Portugal med elitlaget på Vallentuna Golfklubb för typ 10 år sedan. Upplägget för veckan var att jag skulle träna så mycket som det gick, med fokus på cykel och simning, och dessutom tävla i Challenge Laguna Phuket (halvironman) med två dagar kvar. Det gick nästan enligt plan… nästan…

43 personer var vi som åkte ned och man skulle nog kunna kalla konstellationen för ”TT with friends”. Större delen var TT-medlemmar, men sedan var även Coach Ludde med som simtränare, Jonas Colting som allmän agitatör och Daniel Adams-Ray som skön snubbe, m.fl. Dock var detta ingen charter i den bemärkelsen att all träning och planering var tillrättalagd utan vi råkade bara alla åka till samma plats, vid samma tidpunkt och med hyfsat samma mål med tiden där allt väldigt väl paketerat från Apollo Sports signerat Daniel Giray.
Efter 12 timmars totalt flygande via Doha till Phuket landade vi på plats på tisdagskvällen och det var galet skönt att direkt simma ur kroppen i anläggningens 50 m bassäng under bar himmel. Thanyapura är en enorm anläggning som är optimal om man vill träna. En 50 m bassäng, en 25 m bassäng, en 500 m löparbana, massor med tennisbanor ute och inne, amerikansk och konventionell fotbollsplan, två gym, yogasal, närhet till härliga cykelvägar och traillöpning i djungel. Man blir bortskämd helt enkelt!

Jag försökte att inte lägga något större fokus på tävlingen som skulle gå på söndagen utan jag tränade på och gjorde det rätt så hårt. Två första dagarna med tre träningspass vardera och 4 timmar träning/dag, framförallt var det helt underbart att få cykla i korta BiBs utomhus och känna de varma vindarna mot kroppen. Jag insåg ganska snabbt att det skulle bli tufft för mig på tävlingsdagen då jag inte hanterar värme så bra. Vid den tiden då jag skulle gå ut på löpet i tävlingen hade temperaturen ofta krupit upp emot +40 °C. Trots riktigt dålig cykelform (FTP på 285W just nu) så höll jag hyfsat mått jämfört med resten… Ett ”fikacykelgäng” som jag ledde två dagar låg jag och drog i princip hela tiden, någonting som i och för sig skulle komma att straffa sig, men det kändes ändå bra i kroppen.

Upp ur vattnet på CLP för en "australian exit" ned i en sötvattenslagun

Upp ur vattnet på CLP för en ”australian exit” ned i en sötvattenslagun

Simningen fick sig ett rejält lyft. 13 900 m blev det totalt under veckan och det med Ludde på kanten kan ju inte bli annat än en katalysator. Tyvärr hade jag ingen bra dag på tävlingsdagen i allmänhet, men trots en dålig känsla på simningen fick jag till 31:21 utan våtdräkt vilket ändå får anses som godkänt. Det jag gillar med Ludde är att han inte fokuserar så mycket på ”konventionell simning”, hans filosofi är att en triathlet inte ska simma som en simmare gör eftersom målet för oss inte är att simma fort själv i en bassäng utan att simma fort med sjukt många andra i stökigt vatten och med inslag av navigering. Därför ser hans pedagogik lite annorlunda ut och det som gett mig mest lyft vad beträffar simningen denna vecka är min handisättning som går direkt över i en ”catch” utan att glida först. Det kändes märkligt från början, men när jag fick till det sänkte jag min tid på 50 fritt i långbana med typ 3 sekunder utan att jag ökade ansträngningen…

Total träningsmängd under veckan blev 16 timmar, fördelade på 13900 m simning, 300 km cykel och 20 km löpning vilket får anses som en ansenlig mängd att gå in i direkt när man är i ”off-seasonläge”, dessutom hann man med en hel del sol och bad. Jag känner mig ruggigt taggad nu inför vintersäsongen och har i princip detaljplanerat all träning fram till mitt första race den 1 Maj 2016.

Jag kommer inte lägga ned någon tid på att beskriva Challenge Laguna Phuket tävlingen… Det var en pina från start och jag bröt efter 2 km på löpningen. Jag gjorde en ok simning (31:21), men där det bästa egentligen var starten. Sedan gjorde jag en katastrofal cykling (2:50:43) p.g.a. att jag inte hade några cykelben. För att läsa mer om den här tävlingen tycker jag istället att ni kan läsa Emmas racereport. Jag har lärt mig en hel del om hur det är att tävla i hetta…

Istället tänkte jag avsluta detta inlägg med en race report vad det gäller Terrible Tuesdays Barkaka Aquathlon som gick av stapeln sista dagen på resan. Starten skulle gå 09:00 och jag vaknade kl 08:05… snabbt upp ur sängen, ned till frukosten och bombade i mig en omelett, rökt bacon och lite frukt… 35 min till start, optimal uppladdning. På pappret är tävlingen 1500 m löpning, följt av 400 m simning, följt av 1000 m löpning. Nu hade den specialdesignade målportalen hamnat på fel sida av löparbanan vilket gjorde att det istället blev 2000 m löpning (inklusive T1) och 1500 m löpning (inklusive T2). En kul twist var att de hade tagit bort alla linorna i 50 m bassängen och istället lagt ut 4 st bojar som man skulle simma runt istället för att simulera öppet vatten. De enda reglerna är att löpning ska ske med löparskor och simning ska ske utan, samt att tävlingen ska utföras i enbart minimala speedos för herrar och badräkt/bikini för damer. Innan start stod det klart att vinsten skulle stå mellan två personer; Jonas Colting (vet ni inte vem det är, googla) och Klas Wirehn (simmare som gjort 22.3 på 50 m fritt och numera tävlande inom swimrun).

Starten gick och som traditionen bjuder tog Henrik Kindgren täten de första 50 m för att hamna på bild :). Det sattes av i högt tempo och dum som man är hängde man på… åtminstone till en början. Första två varven på löparbanan gick bra, men sedan blev det tungt och första löpsträckan landade på 3:49/km i snitt. Väl framme vid bassängen hade man andan i halsgropen, men det var bara att hoppa i… Jag hade… med betoning på hade… Luddes fötter när jag hoppade i bassängen, men de tappade jag snabbt. Däremot gjorde det att jag kom in i ett bra, läs högt, tempo i bassängen och jag tog 4-5 placeringar på simningen. Placeringar som jag sedan tappade i T2 och under den avslutande löpsträckan. Frukosten var nästan på väg upp igen när jag sprang över mållinjen, men jag var i alla fall inte sist. Colting hade ”fuskat” genom att sprungit och simmat i barefoot-skor, men visade ändå lite samvete när han väntade in Klas för att de skulle kunna springa in i mål tillsammans. ”Ni kan citera mig i att detta är en av de vinsterna som slår högst i min karriär” – Jonas Colting, på bred Boråsdialekt. Ett härligt lopp med lika mycket åskådare som tävlande fick avsluta en perfekt vecka på Thanyapura.

En vecka ifrån jobb är inga problem, det är bara skönt. En vecka ifrån familjen visade sig bli väldigt tufft. Första 3-4 dagarna var inga problem, endorfinerna sprutar, solen skiner och allt är frid och fröjd. Sedan får man se varandra på Skype, höra ens lilla dotter ropa ”pappa” framför kameran och så gör man det efter en tuff träningsdag när man är trött och då är det kört. Tårarna rinner och man vill bara komma hem till dem. Sista dagarna blev riktigt tuffa och när man på sista flighten hem tittar på filmen Southpaw (spoiler alert) där huvudpersonens fru blir skjuten rätt tidigt och hans dotter blir fråntagen honom, då var man glad att resten av planet sov. Taxiresan hem var galet lång, men sedan fick man äntligen se sina älsklingar vid frukostbordet och då passar det gamla ordspråket som handen i handsken, ”Borta bra, men hemma bäst”.

Underbart att få komma hem och lämna lillan på dagis!

Underbart att få komma hem och lämna lillan på dagis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *