Ny trainer, cykelträning, kompiskampen och mål med vinterträningen

Min BH Aerolight kopplad på Wahoo Kickr

Min BH Aerolight kopplad på Wahoo Kickr

Jag gick och köpte mig en ny trainer från Wahoo fitness vid namn Kickr. Det är en såkallad ”direct drive”-trainer som innebär att trainern kopplas direkt på bakaxeln med en kassett istället för att bakhjulet ligger mot en rulle. Dessutom kopplas trainern till datorn eller mobiltelefonen via Ant+ eller Bluetooth 4.0. Jag som är pryl-/tekniknörd går ju igång på detta som sjutton, men dessutom finns det enorma fördelar med detta när det gäller cykelträningen.

Jag har tecknat upp mig på en årsprenumeration för Trainerroad som är en programvara för strukturerad cykelträning. Denna programvara i kombination med min nya trainer gör att det inte går att fuska på ett intervallpass… Det är nämligen så att programvaran styr motståndet i trainern oavsett vilken växel du har inställd med hjälp av svänghjulet som är direkt kopplat till bakaxeln. Om du inte redan vet din FTP (functional threshold power) så börjar du med att göra ett sådant test som tar en timme totalt. Därefter är alla cykelpassen baserade på procent av din FTP vilket gör att passen automatiskt anpassas efter dig och din förmåga.

Historiskt har jag ju varit en stark cyklist, men en säsong med nästan ingen cykelträning sätter sina spår… Första FTP-testet landade på 284W och genast satte jag ett nytt mål med min vinterträning… Såhär i efterhand har jag valt att förlänga målet till samma tidpunkt nästa år d.v.s. i November 2016 ska jag ha höjt min FTP med 30 %… För er som har lite koll på detta förstår ni att det är snudd på omöjligt, men den som siktar mot stjärnorna o.s.v. I siffror innebär detta alltså att jag skulle ha en FTP på 369W och med min matchvikt på 84 kg alltså 4,39 W/kg vilket får anses som anständigt. Dessutom borde detta ge mig de förutsättningarna jag behöver för mitt mål 2017.

Alla drivs vi av olika saker, men som märks är jag en tävlingsmänniska… CK Hymer har ett riktigt kul initiativ som de kallar för kompiskampen där man över vintersäsongen tävlar i förbättring av FTP mellan November och Mars månad. Man kommer åt den via facebookgruppen där all information finns. Må bäste man/kvinna vinna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *