Äntligen är grundträningen igång!

En säsong är till ända, sporadisk off-seasonträning och lättja har stått på schemat ett tag och nu har grändträningen för tävlingssäsongen 2016 äntligen dragit igång. Tävlingsschemat för 2016 är väl så gott som klart, men eftersom vi ska få tillökning i januari ska vi se till det först innan vi spikar någonting. Första tävlingen blir i alla fall i maj d.v.s. om 5 månader och min tanke är att på denna tid få in 12 veckor av grundträning följt av 8 veckor med uppbyggnad och toppning inför första loppet.

Självklart kommer min grundträning att variera lite från vecka till vecka beroende på hur familjesituationen och jobbsituationen ser ut, men då jag mår bra av rutiner är i alla fall grunden för dessa 12 veckor av grundträning spikad. Snittet i träningsmängd kommer att ligga på 10 h/vecka fördelat på 9/10 pass (tre i varje gren, samt ibland ett extra löp eller cykel) med en periodisering på 4 veckor, vilket gör att det kommer att vara en vecka med ungefär hälften av snitträningsmängden per månad för återhämtning.

Basveckan under grundträningsperioden

Måndag: Vila
Tisdag: Simning morgon (teknik), Löpning intervaller kväll (TT)
Onsdag: Cykel transport, till och från jobbet
Torsdag: Simning morgon (fart), Löpning fartlek lunch
Fredag: Cykel intervaller
Lördag: Cykel långpass
Söndag: Simning morgon (distans), Löpning långpass

Oavsett träningsmängd kommer basveckan att vara baserad på samma antal pass och samma intensitet, däremot kommer längden på passen att variera.

Jag kommer att återkomma med en sammanfattning av säsongen 2015, men generellt sätt kan man säga att jag tävlat alldeles för mycket. Det har blivit 18 lopp och jag känner att jag inte hunnit träna tillräckligt för att prestera bra utan det har bara varit en enda lång säsong av återhämtning och toppning… Därför känns det riktigt kul att sätta igång med träningen inför 2016 nu med bra struktur, systematiskt upplägg och ett tydligt fokus på 10 tävlingar utspridda över hela året istället för 18.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *