Återhämtningsvecka, nya simgänget och Frankrike

Jag har haft tre riktigt bra veckor nu med 9,5+ timmar träning och bra fokus. Inget pass har lämnats åt slumpen. Tidiga morgnar med simning eller cykling och löpning runt lunchtid. Ingen träning kvällstid, utan när jag kommer hem från jobbet på vardagarna eller när tjejerna vaknar efter mitt-på-dagen-luren på helgen så är det fokus på familjen. Avgörande domen för hur det fungerar rent familjemässigt har ju Aida, men frågar man henne nu är jag rätt säker på att hennes uppfattning är, som min, att träningen faktiskt inte märks av särskilt mycket.

VO2-max inervaller på landsvägsracern emd samma FTP inställt som på tempohojen

VO2-max inervaller på landsvägsracern emd samma FTP inställt som på tempohojen

Formmässigt så är det stadigt uppåtgående. Tappade lite på simningen mot slutet av föregående vecka, men då var Aida inte sen att påminna mig om vilken positiv utveckling jag haft dessförinnan vilket lugnat mig lite. Cyklingen går sakta, men säkert, framåt. Jag har ställt min landsvägsracer på kontoret vilket gör att jag bara behöver flytta trainern mellan hemmet och kontoret i veckorna för att kunna köra cyklingen smidigt. Något man snabbt glömmer är dock att man inte trycker ur sig lika många watt på racern som på tempohojen… något som man märker snabbt när man kör VO2-max-intervaller. Skulle köra två set med 4×3 min på 110-125 % av FTP och det slutade med att jag låg som en blöt fläck på golvet efter det första setet. Insåg sedan att det finns en väldigt smidig funktion i trainerroad där man kan ställa in intensitet på passet i %, så när jag körde en ”sweet spot ride” lite senare i veckan körde jag den på 95 % och då blev det klockrent.

Löpningen är ett kapitel för sig. För typ en månad sedan var jag rädd för hur säsongen skulle bli eftersom jag inte kunde springa överhuvudtaget, men sedan jag börjat gå till min räddare i nöden, Maria, på Access Rehab så har det helt vänt. Ja alltså jag får ju jobba för det med en hel del rehab/prehab-träning, men i söndags sprang jag 90 min i 4:30-tempo utan att känna av knät. Helt underbart!

Morgongänget som jag simmar med

Morgongänget som jag simmar med

Nu går jag in i en återhämtning-/absorptionsvecka. Tanken är att kroppen ska få tid att ta till sig den träningen som nu gjorts innan vi skruvar upp det hela ett snäpp. Förut har mina återhämtningsveckor varit mer viloveckobetonade, men nu kör jag samma på samma intensitet som en vanlig vecka bara det att passen är kortare och intervallpassen har mer vila i sig. Det är helt enkelt en ”feel good”-vecka :). Veckans första pass var ett bra exempel på det, simning med huvudserie 6×100 m och 6×75 m med samma starttid, där 75-orna skulle gå över tröskel (därav lång vila). Totalt 30 min aktiv tid och 2000 m i bassängen med gänget som numera har blivit standard på morgonpassen. I TT simmar vi ju på veckokvällar vilket inte passar alls för mig vilket gör mig väldigt glad att jag hittat de här dårarna från Puppy TS som också gillar att plåga sig innan jobbet :).

Säsongspremiären kommer som bekant att gå i Aix-en-Provènce den 1 maj på IRONMAN 70.3 Pays D’Aix. Igår fick vi till alla bokningar så att nu resan är helt spikad. Det blir Aida, småtjejerna och jag som åker tillsammans med supersupportrarna Claes och Birgitta, alltså mina föräldrar. När det kommer till supporters i tävlingar så finns det få som är så rutinerade som de är och denna gång känns det speciellt skönt att de följer med eftersom det blir första gången vi gör en sådan här tripp med två barn. När man åker på IRONMAN-tävlingar finns det ett företag som heter Nirvana som köper upp alla hotellrum i trakten kring tävlingen och säljer de dubbelt så dyrt. Den här gången hittade jag ett litet hus som vi hyr för en spottstyver av vad ett hotell skulle kosta och framförallt så blir det skönt att ha eget hushåll när vi blir där ett par dagar och man kan förbereda sig för tävlingen i lugn och ro. Det ska bli riktigt mysigt att möta våren i Frankrike tillsammans med familjen och förhoppningsvis åker jag därifrån med en biljett till IRONMAN 70.3 VM i höst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *